Reformovaný zbor v advente pomáha deťom, seniorom aj bezdomovcom

16.12.2012 Bratislava

Bratislava 16. decembra (TASR) - V Reformovanej kresťanskej cirkvi (RKC - kalvínska) na Slovensku sa v období adventu okrem modlitieb a pokánia sústreďujú aj na pomoc blížnym.

"Stalo sa už tradíciou, že v adventnom čase organizujeme podujatia pre deti a seniorov. Na dnešnú tretiu adventnú nedeľu sme pripravili bohoslužby pre deti a ich rodičov aj s kultúrnym programom a následným odovzdávaním vianočných balíčkov deťom," povedal pre TASR vedúci duchovný Reformovaného kresťanského zboru v Bratislave prof. Imrich Peres.

"Pred týždňom sme pozvali okolo 80 seniorov, pre ktorých sme pripravili v našom chráme Večeru Pánovu, aby sme ich duchovne povzbudili. Nasledovalo posedenie s občerstvením a odovzdanie vianočných balíčkov prítomným seniorom. Darovali sme im napríklad sladkosti, čaj, kávu, ovocie, vitamíny a podobne," priblížil aktivity zboru Peres.

Ako ďalej uviedol, v čase adventu zástupcovia cirkevného zboru navštevujú chorých alebo nemobilných seniorov aj v ich domácnostiach, aby im prejavili pozornosť a spolupatričnosť.

Každý rok počas adventu Reformovaný zbor v Bratislave venuje zvýšenú pozornosť aj ľuďom bez domova, organizuje pre nich zbierky teplého oblečenia, prikrývok či trvanlivých potravín. Tentoraz pripravili pre bezdomovcov 200 vianočných balíčkov, v ktorých nájdu teplé ponožky, rukavice, šál, hygienické potreby, ale aj rôzne sladkosti, sušienky či cukríky.

"Na Štedrý deň ráno tieto balíčky odovzdáme zástupcom kresťanskej neziskovej organizácie Depaul, ktorá sa venuje práci s bezdomovcami v Bratislave a naše darčeky im odovzdá. Chceme, aby aj ľudia bez domova pocítili, že sú Vianoce a niekto na nich myslí," dodal Peres.

V chráme Reformovanej kresťanskej cirkvi v Bratislave na Námestí SNP sa počas nedieľ a sviatkov konajú bohoslužby v slovenskom a maďarskom jazyku.

Reformovaný zbor v Bratislave aktívne spolupracuje s inými evanjelikálnymi cirkvami združenými v Evanjelickej aliancii a zapája sa do spoločných aktivít. Jednou z nich je každý rok začiatkom januára Aliančný týždeň modlitieb.
 

Vyberte región